fem myror är fler än fyra elefanter (det är sant)

Igårkväll var jag totalt insnöad på ämnet myror och när kvällen var slut hade jag många obesvarade frågor. Därför har jag nu googlat för fullt för att finna svaren till dessa frågor.

Varför FLÖG myrorna som tokar på altanen igårkväll? (framförallt varför FLÖG de?)
Nej, det var inte red bull. Troligtvis var det ettermyror, även kallade pissmyror, som höll på att föröka sig (det var förmodligen därför Matilda såg myror som hon trodde "slogs"). Fortplantningen sker oftast på sensommaren, då honor och hannar lämnar sina bon i svärmar och parar sig kors och tvärs. Senare lämnar de befruktade honorna sina bon (oftast) för att skapa sig ett eget bo, hon tappar då vingarna.

Hur ser myrsamhället ut egentligen?
Arbetarna/soldaterna är sterila honor och deras uppgift är, som det låter, att arbeta. Det vill säga skaffa mat, bygga boet, ta hand om larverna, vakta/skydda osv. I stacken finns även hannar (bevingade), vars enda uppgift är att befrukta honor. Inte långt efter att befrukting skett, dör hannen. Så finns också honor i stacken. En befruktad hona kan lämna stacken och då antingen ta med sig ett par arbetare, eller ensam grunda ett nytt bo. Om hon är ensam måste hon själv ordna mat till sig själv och larverna till en början, för att senare, när larverna vuxit till arbetare, helt kunna ägna sig åt äggläggning.

Vad händer om drottningen dör?
Förmodligen inte så mycket. Det lär finnas någon annan hona i stacken som kan bli befruktad.


Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Myror


Jamen då vet ni då :P
Tack för att du tar dig tid
att kommentera mitt inlägg :)


Elin K

Good work Linnea! =D

2010-08-09 | 09:46:26
http://sweeteyes.blogg.se/
ElinS

Haha jamen där ser man=)

2010-08-09 | 10:26:38
http://elinnstrandberg.blogg.se/
Matilda

Hahah, så bra! Då vet vi äntligen hur det ligger till!

2010-08-13 | 07:45:03
http://itslogic.blogg.se/
»
»
»

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!